Prezenčné vyučovanie od 17. mája 2021

  Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania na stredných školách      

                                    pre školský rok 2020/2021

                  /Aktualizácia Covid školský semafor pre stredné školy od 17. 5. 2021/

                                                         Zelená fáza

Zelená fáza nastáva v prípade, že:

a) v škole nie je žiaden podozrivý žiak alebo zamestnanec;

b) v škole je jeden alebo viac žiakov alebo zamestnancov podozrivých z ochorenia na COVID-19 (ani jeden žiak/zamestnanec nie je pozitívny).

Žiaka či zamestnanca môže určiť ako podozrivého jedine miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. Zákonný zástupca alebo zamestnanec oznámi po indikácii RÚVZ alebo všeobecným lekárom škole, že je u jeho dieťaťa (v prípade zákonného zástupcu) alebo uňho (v prípade zamestnanca) podozrenie na ochorenie COVID-19.

Škola následne postupuje podľa nižšie uvedených krokov, čaká na prípadné pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

Základné odporúčania:

a) Škola zverejnení oznam na vchodových dverách.

b) Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností je nutné voliť tak, aby boli zaistené hygienicko-epidemiologické opatrenia.

c) Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci strednej školy v súlade s aktuálnymi hygienicko epidemiologickými nariadeniami a podľa svojho uváženia a možností zabezpečia rozstupy medzi žiakmi, žiakmi a pedagógmi pri výchovno-vzdelávacom procese.

d) Internáty sa riadia primerane usmerneniami tohto materiálu.

e) Súkromné prevádzky pôsobiace v areáli školy (napr. bufety) sa riadia aktuálnymi

    nariadeniami ÚVZ SR.

f) Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby. Pod cudzou osobu sa rozumie akákoľvek iná osoba okrem zamestnanca školy, žiaka a osôb definovaných v tomto manuály nižšie. Informáciu o zákaze a podmienkach vstupu škola zverejní na  vchodových dverách a/alebo webovom portáli školy, ak ho má zriadený.

g) Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín odporúča sa využívať dištančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.), prezenčný spôsob komunikácie je možný len so súhlasom riaditeľa školy za vyššie uvedených podmienok.

                                                           Oranžová fáza

 Základné odporúčania:

 Oranžová fáza nastáva v prípade potvrdenia ochorenia COVID-19 u žiaka alebo zamestnanca, či v prípade nariadenia ÚVZ SR. Nad rámec platných opatrení zelenej fázy je jej cieľom pripraviť školu a žiakov na pripadnú červenú fázu. Odporúča sa preto dodatočná mobilizácia skladových zásob OOPP a dezinfekčných opatrení. Nad rámec opatrení zelenej fázy platia nasledovné 

   V prípade potvrdeného žiaka:

a) Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u jedného žiaka, odporúča sa prerušiť vyučovanie v triede daného žiaka a vylúčiť z vyučovacieho procesu jeho úzke kontakty. Žiak ďalej postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, prípadne RÚVZ, škola postupuje podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

b) Ak sa u niektorého zo žiakov vylúčených zo školského procesu objavia počas doby domácej izolácie príznaky na COVID-19, dotyčného žiaka manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo miestne príslušné RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho žiaka, škola postupuje podľa červenej fázy tohto manuálu.

c) Tieto ustanovenia sa primerane dotýkajú aj vyučovacích skupín žiakov SZP.

 V prípade potvrdeného ochorenia pedagogického alebo odborného zamestnanca:

a) Zamestnanec nastupuje PN, je nutné vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Zamestnanec postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, prípadne RÚVZ, škola postupuje podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

b) Ak sa u niektorého z priamych kontaktov pozitívne testovaného zamestnanca objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho zamestnanca, škola postupuje podľa červenej fázy tohto manuálu.

                                             Červená fáza 

Základné odporúčania

Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch medzi žiakmi, alebo zamestnancami, ide o epidemický výskyt (priama súvislosť pozitivity s pozitívnymi žiakmi alebo zamestnancami) a po nariadení ÚVZ SR.

Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy, platia nasledovné:

V prípade potvrdeného ochorenia u žiakov jednej triedy:

a) Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u dvoch a viacej žiakov jednej triedy, odporúčame prerušiť vyučovanie v tejto triede a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty a neumožniť im   dochádzku do školy. Žiaci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

b) Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia triedy príznaky na COVID-19 alebo sa u neho potvrdí ochorenie, prerušuje sa štandardný výchovnovzdelávací proces v celej triede a ďalej sa postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ.

V prípade potvrdeného ochorenia u žiakov z rozličných tried:

a) Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u dvoch a viacerých žiakov rôznych tried, odporúčame prerušiť vyučovanie v týchto triedach a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty a neumožniť im dochádzku do školy. Žiaci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

b) Ak sa u niektorého zo žiakov vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia triedy príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie, prerušuje sa štandardný výchovno-vzdelávací proces v každej triede a ďalej sa postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ.  

V prípade potvrdeného ochorenia u pedagogických alebo odborných zamestnancov:

a) Osobám v úzkom kontakte s pozitívne testovaným nepedagogickým zamestnancom sa neumožňuje dochádzka do školy a nástup do práce. Ak sú pozitívne testovaní pedagogickí alebo odborní zamestnanci v kontakte vždy len so žiakmi jednej triedy, prerušuje sa vyučovanie len u žiakov danej triedy. Zamestnanci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

b) V prípade ak pozitívni pedagogickí alebo odborní zamestnanci prichádzajú do kontaktu so žiakmi viacerých tried, prerušuje sa vyučovanie vo všetkých triedach ich kontaktu, po prípade sa preruší výchovno-vzdelávací proces v celej škole a zamestnanci ďalej postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

 

Podrobné informácie ohľadom Manuálu Covid školský semafór nájdete na stránke:

Učíme na diaľku https://ucimenadialku.sk/navrat-do-skol/navrat-do-skol-2021/Manu%C3%A1l_Stredn%C3%A9%20%C5%A1koly_13_5_2021_FINAL.pdf alebo minedu.sk.

 

                                                  

                                                                                 Vedenie školy

 


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30