Švajčiarsko cez EF, UMB

Ivana Tarabášová, študentka IV. AH triedy, absolvovala v zimnej sezóne od 06. 12. do 05.04. 2016 stáž vo Švajčiarsku. A tu sú jej dojmy, postrehy, zážitky...

Stáž, ktorej som sa zúčastnila vo Švajčiarsku, mi dala veľmi veľa. Keď som sa dozvedela, že odchádzam na štyri mesiace, môj svet sa na chvíľku obrátil hore nohami. Odchádzam! Otvárajú sa predo mnou úžasné možnosti! Netušila som, či mám byť šťastná, alebo smutná. Posuniem sa vpred, to je jasné, no opustím všetkých svojich najbližších. Netušila som, či to zvládnem, no vedela som, že musím ísť. Prečo? Pretože je to veľká príležitosť.

Začalo sa to pohovorom v Banskej Bystrici, keď som si myslela, že som tam zbytočne. Neverila som najmä mojim znalostiam z nemčiny. Na pohovore však boli veľmi milí páni zo Švajčiarska. Stále sa usmievali a chceli navodiť príjemnú atmosféru, aby som nebola v strese. Doteraz sa čudujem, že spomedzi dvadsiatich uchádzačov vybrali práve mňa. Nakoniec som si zbalila veci, rozlúčila som sa a išla som  do sveta.

Prvé dva týždne som študovala na Hotelovej škole vo Švajčiarsku v mestečku Passug. Nemôžem povedať, že  to bolo jednoduché, vyučovanie bolo v nemčine, a to, čo sme sa naučili, sme po  dvoch týždňoch dokazovali  na skúškach, ktoré  prebiehali  ústnou aj písomnou formou. Zvládla som štúdium i skúšky. A našla som si tu naozaj skvelých kamarátov. Všetci sme boli spoločne na jednej lodi, ďaleko od rodiny, nášho sveta a všetkého, čo sme poznali. Nikdy sme sa nenudili, no čo bolo najpodstatnejšie, podporovali sme sa v ťažkých chvíľach. Po dvoch týždňoch nás rozdelili každého do iného hotela a začala sa druhá časť nášho švajčiarskeho pobytu.

Pre mňa vybrali útulný malý rodinný hotel v dedinke Brigels. Začiatky rozhodne neboli ľahké. Bola som tam sama a dalo mi poriadne zabrať porozumieť švajčiarskej nemčine, ktorá je úplne iná ako tá, ktorú sa učíme v škole. Napriek tomu, že nie je gramaticky kodifikovaná a úplne správna, ľudsky mi oveľa viac prirástla k srdcu.

Ako by som charakterizovala Švajčiarov? Veľmi milí, priateľskí, ohľaduplní k nedostatkom, trpezliví, a najmä dochvíľni, vždy presne na minútu. Nebolo to vždy len o práci, praxi či spánku vo voľnom čase. Priznávam, že som často bola unavená, no našla som si čas aj na spoznávanie krás tejto nevšednej krajiny. Už v škole sa nám snažili ukázať, čo je vo švajčiarskej gastronómii najlepšie a na čo sú pyšní, takže sme sa zúčastnili niekoľkých exkurzií. Veľmi príjemný bol napríklad čas strávený pri ochutnávke vína či v pivovare Calanda.

Švajčiarsko ma naučilo veľmi veľa vecí a som šťastná, že som dostala túto možnosť. Okrem toho, že ma to posunulo v jazykovej oblasti, v ktorej som si oveľa istejšia, zdokonalila som sa aj v praxi. Dostanem certifikát z prestížnej školy a ako bonus som si priniesla aj nejaké peniaze. Na nezaplatenie sú však skúsenosti, zážitky a priatelia, ktorých som spoznala, ako aj uvedomenie si faktu, že naši najbližší sú ľudia, ktorých prítomnosť si máme dennodenne vážiť. Ďakujem aj našej škole, ktorá mi otvorila bránu do sveta a ukázala nové možnosti profesijného rastu v mojom odbore.


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30