Švajčiarsko 2016 2017

Sme žiačky  4.AH triedy, na SOS OS v Púchove  Sabínka, Aďka a Sandra a chceli by sme sa s vami podeliť o zážitky a skúsenosti zo zahraničnej praxe, ktorú sme absolvovali v období od 22.12.2016 do 23.3.2017 vo Švajčiarsku.                             

Švajčiarsko je skutočne nádherná krajina obklopená  krásnou prírodou s vysokými horami, horskými bystrinkami.... My sme mali možnosť navštíviť túto krajinu v rámci zahraničnej praxe. Sme veľmi rady, že pani profesorka Slugeňová oslovila práve nás. Vďaka tejto praxi sme moli vyskúšať, aké je to pracovať v ekonomicky veľmi vyspelej krajine, používať pri tom cudzí jazyk –v našom prípade sa jednalo o nemčinu -a hlavne spolupracovať s inou mentalitou a kultúrou ľudí, na akú  sme zvyknutí na Slovensku.                                                                                                                                     Začiatok pre nás nebol jednoduchý. Kým sme si zvykli na nové prostredie, na nových ľudí, ich iné zvyklosti, systém práce a chod celej reštaurácie trvalo to nejaký čas. Pracovali sme v servise, kde sme objednávali a roznášali jedlo a nápoje, v „bufete“, popri tom  sme pripravoval nápoje  a samozrejme sme pomáhali aj občas  v kuchyni pri príprave zeleninových šalátov a upratovaní na konci našej zmeny.                                                                       Reštaurácia SUDADA sa nachádza hneď v blízkosti lyžiarskeho svahu, čo znamenalo, že našimi hosťami  boli prevažne lyžiari. Možno konštatovať , že najviac  práce  je práve v zimnom období počas zimnej sezóny.. Práce bolo veľa aj počas bežných pracovných dni, ale vzhľadom k dobrej stratégii majiteľov sme vždy všetko zvládli. Šéf pracoval v kuchyni ako šéfkuchár a jeho manželka s nami v servise. Mali dve deti, ktoré boli veľmi usilovné a vždy keď mali čas, pomáhali nám. Hostia boli vždy milí aj keď sme nevedeli vždy perfektne všetko  po nemecky. Niektorí nás dokonca chválili za to, že sme aj napriek tomu dokázali pracovať v zahraničí.

Bola to pre nás veľmi dobrá skúsenosť. Naučili sme sa mnoho nových vecí, napríklad pripraviť ich špeciálnu kávu „SUDADA“.  Zdokonalili sme sa aj v cudzom jazyku, čo nám  určite pomôže o rok pri maturite. Spoznali sme nových ľudí a získali veľa pekných zážitkov. I keď nie vždy bolo všetko vždy  ideálne a bez nejakých menších problémov, zvládli sme to a posunulo nás to o krok vpred a náš pohľad na život a jeho hodnoty sa aspoň o malý kúsok zmenil.

            Na záver by sme sa chceli poďakovať vedeniu školy, najmä  pánovi riaditeľovi Mgr. Kasárovi ,pani zástupkyni Mgr. Kremeňovej, že nás v tejto praxi podporili a umožnili nám ju absolvovať.  A samozrejme  pani profesorke  Mgr. Slugeňovej za to, že oslovila práve nás a obohatila našu slovnú zásobu z nemeckého jazyka o odbornú terminológiu , ktorú sme tam veľmi potrebovali , pričom  nám  dala  možnosť zažiť , spoznať a „skúsiť“ niečo nové.         


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30