Švajčiarsko cez EF, UMB 2017

Vladimíra Kozáková, študentka 4.AH triedy, absolvovala v letnej sezóne od 11.6.-10.10.2017 stáž vo Švajčiarsku. Toto sú jej dojmy, skúsenosti..

Nikdy som si nemyslela, že sa dostanem do Švajčiarska.  Nechcela som veriť tomu, že odchádzam na 4 mesiace do Švajčiarska. V tej chvíli sa ma zmocnili pocity šťastia, radosti ale aj smútku. Odchádzam do zahraničia , preč od mojej rodiny, priateľov, ďaleko od domova.  No bola to veľká príležitosť sa presadiť aj inde než v mojej rodnej krajine.

Na začiatku mojej dobrodružnej cesty som sa ocitla na pohovore v Banskej Bystrici. Popravde, som si moc neverila ani mojim jazykovým schopnostiam.  Ale pán a paní boli veľmi milí, usmiati a posmeľovali ma aby som sa nebála. Aj keď, som mala dobrý pocit z pohovoru, nepripúšťala som si, že by ma mohli vybrať. O to, to bola veľká radosť- veď z toľkých uchádzačov vybrali práve mňa. Nakoniec  som si zbalila veci, rozlúčila sa a vybrala som sa do sveta.

Prvé dva týždne sme študovali v krásnom meste Luzern. Vyučovanie prebiehalo samozrejme v nemčine. Naučili sme sa všetko o švajčiarskej gastronómii, o ich zvyklostiach aj tradíciach. Zúčastnili sme sa aj niekoľkých exkurzií- príjemná cesta loďou, zaujímavá ochutnávka vín alebo sme si doplnili informácie o výrobe piva. S pomocou nových kamarátov sme úspešne zvládli písomné ale aj ústne skúšky.  Po dvoch týždňov sme sa každý vybrali do iného hotela. Vtedy začala moja ozajstná prax.

Pre mňa vybrali rodinný hotel v dedinke Savognin. Začiatky boli ťažké, neraz som plakala, lebo som nerozumela poriadne tunajšej nemčine. No za pomoci kolegov, rodiny a kamarátov som sa z ustráchaného  a hanblivého dievčaťa zmenila na samostatnú osobu. Popri práci som aj pocestovala po Švajčiarsku a spoznala ich kultúru .

Švajčiari sú veľmi milí, trpezliví  a hlavne vďační. Neraz sa mi stalo, že mi poďakovali za dobrý servis a pochválili ma za guráž ísť do zahraničia. I toto bol príjemný pocit mojej stáže.

Som šťastná, že som sa mohla zúčastniť pobytu vo Švajčiarsku. Spoznala som  nových kamarátov, prežila som veľmi pekné chvíle ,zlepšila som sa v nemčine, v ktorej som si už istejšia.  Neskôr mi z prestížnej školy pošlú certifikát. Ďaleko od domova som si uvedomila, že rodina a najbližší ľudia sú nenahraditeľnou súčasťou v mojom živote.


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30