ZÁVEREČNÉ SKÚŠKY v učebných odboroch 2025
Záverečné skúšky 2024/2025
1. januára 2022 nadobudla účinnosť novela školského zákona č. 415/2021 Z. z., ktorá upravuje určovanie termínov konania záverečnej skúšky a upravuje časti záverečnej skúšky.
V zmysle § 73 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. určuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky termín riadneho skúšobného obdobia a termín mimoriadneho skúšobného obdobia na vykonanie záverečnej skúšky takto:
Riadny termín skúšobného obdobia na konanie záverečnej skúšky |
od 09. júna 2025 do 27. júna 2025 |
Ak si to vyžadujú odborné činnosti, ktoré sa overujú záverečnou skúškou, praktickú časť záverečnej skúšky možno vykonať aj pred 12. júnom, najskôr však vo februári školského roka 2024/2025. |
|
Mimoriadny termín skúšobného obdobia na konanie záverečnej skúšky |
od 16. septembra 2025 do 26. septembra 2025 alebo od 02. februára 2026 do 13. februára 2026 |
Podľa § 73 ods. 3 sa záverečná skúška člení na teoretickú časť a praktickú časť. Praktická časť záverečnej skúšky sa vykoná pred teoretickou časťou záverečnej skúšky. Praktická časť záverečnej skúšky žiaka, ktorý sa pripravoval v systéme duálneho vzdelávania, sa koná na pracovisku praktického vyučovania, ak sa stredná odborná škola a zamestnávateľ, u ktorého sa tento žiak pripravoval, nedohodnú inak.
Pre učebný odbor: 6445 H kuchár, 2964 H cukrár, 6456 H kaderník, 6489 H hostinský, hostinská platia jednotné zadania záverečnej skúšky.
- V zmysle § 19 ods. 3 vyhlášky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR č. 224/2022 Z. z. o strednej škole sa v školskom roku 2024/2025 vykonáva záverečná skúška podľa jednotných zadaní vypracovaných a schválených stavovskou organizáciou alebo profesijnou organizáciou v učebných odboroch a v učebných odboroch a ich zameraniach.
- Republiková únia zamestnávateľov ako profesijná organizácia a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora ako stavovská organizácia podľa § 28 ods. 2 písm. c) Zákona č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave v znení neskorších predpisov vydáva jednotné zadania pre záverečné skúšky v učebnom odbore 6444 H čašník, servírka , 6445 H kuchár, 6462 H barbier a 2964 H cukrár, ktoré sú spracované v súlade s § 18 a § 19 vyhlášky č. 224/2022 Z. z. o strednej škole.
Praktická časť záverečnej skúšky trvá najviac 24 hodín. V odboroch vzdelávania, v ktorých si to charakter záverečnej skúšky vyžaduje, môže praktická časť záverečnej skúšky trvať najviac 4 týždne.
Praktická časť záverečnej skúšky sa vykonáva ako individuálna alebo ako skupinová. Na praktickej časti záverečnej skúšky možno používať učebné pomôcky uvedené v zadaní.
Pri konaní praktickej časti záverečnej skúšky sa za jednu hodinu praktickej časti záverečnej skúšky považuje čas 60 minút.
Priebeh záverečnej skúšky je verejný. Ak sa praktická časť záverečnej skúšky koná na pracovisku zamestnávateľa alebo na pracovisku praktického vyučovania, priebeh záverečnej skúšky môže byť na žiadosť zamestnávateľa neverejný.
Čas trvania záverečnej skúšky pre žiakov so zdravotným znevýhodnením možno so súhlasom predsedu skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku primerane predĺžiť.
Záverečná skúška sa celkovo hodnotí prospel s vyznamenaním, ak žiak nemá na záverečnej skúške z praktickej časti záverečnej skúšky klasifikačný stupeň horší ako 1 (výborný) a z teoretickej časti záverečnej skúšky klasifikačný stupeň horší ako 2 (chválitebný); v odbornom učilišti nemá klasifikačný stupeň z odborného výcviku v poslednom ročníku horší ako 2 (chválitebný).
Záverečná skúška sa celkovo hodnotí prospel veľmi dobre, ak žiak nemá na záverečnej skúške z praktickej časti skúšky klasifikačný stupeň horší ako 2 (chválitebný) a z teoretickej časti skúšky klasifikačný stupeň horší ako 2 (chválitebný); v odbornom učilišti nemá klasifikačný stupeň z odborného výcviku v poslednom ročníku horší ako 2 (chválitebný).
Záverečná skúška sa celkovo hodnotí prospel, ak žiak nemá na záverečnej skúške z praktickej časti a teoretickej časti klasifikačný stupeň 5 (nedostatočný).
Záverečná skúška sa celkovo hodnotí neprospel, ak žiak má na záverečnej skúške z niektorej časti klasifikačný stupeň 5 (nedostatočný).
Prehľad priebehu ZS v školskom roku 2024/2025
Trieda |
Odbor |
Študijné voľno |
Praktická časť ZS |
Miesto konania praktickej časti ZS |
Teoretická časť ZS |
III.B |
6445 H kuchár |
12.,13. a 16.6.2025 |
19.6.- 20.6.2025 |
Hotel Študent Považská Bystrica |
23.06.2025 SOŠOS Púchov |
2964 H cukrár |
12.,13. a 16.6.2025
|
17.6.- 18.6.2025
|
Cukrárska výrobňa Púchov |
23.06.2025 SOŠOS Púchov |
|
III.C |
6489 H hostinský, hostinská |
12.,13. a 16.6.2025 |
19.6.- 20.6.2025 |
Hotel Študent Považská Bystrica |
23.06.2025 SOŠOS Púchov |
6456 H kaderník |
12.,13. a 16.6.2025
|
17.6.-18.6.2025
|
Kaderníctvo Akadémia Púchov |
23.06.2025 SOŠOS Púchov |