Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, 020 01 Púchov, používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla alebo k prispôsobeniu zobrazenia webových stránok www.sosospu.sk . Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Prijať cookies Odmietnuť cookies Nastaviť cookies
SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov
SOŠ obchodu a služieb Púchov SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
    • Facebook logo Facebook
  • Hlavná stránka
  • O škole
    • História školy
    • Školský poriadok 2025/2026
    • Verejné obstarávanie
    • Školský podporný tím
    • Rada školy
    • SR RZ – RZ
    • Školský parlament 2024/2025
    • Sociálny pedagóg
    • Výchovný poradca
    • Naše prevádzky
    • Odpredaje a nájmy (OVS, zámer)
    • Správy o činnosti
    • Zverejňovanie dokumentov
    • Žiadosť o odpis
    • Potvrdenie o návšteve školy
    • Poukázanie 2% z dane
    • Prístup k informáciám
  • Štúdium
    • Študijné odbory
    • Učebné odbory
    • Nadstavbové štúdium
    • Duálne vzdelávanie
    • Záujmová činnosť (krúžky) v školskom roku 2025/2026
    • Prijímacie konanie
    • MATURITA 2025
    • Termíny školských prázdnin v školskom roku 2025/2026
  • Projekty
    • Národné projekty : Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov a Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II
    • Nemecko 2018
    • Projekt KomPrax
    • Leonardo da Vinci 2013/2014
    • Hostia zo Slupska - VETPRO
    • Za európskym okrúhlym stolom 2011
    • Leonardo da Vinci 2010/2011
    • Leonardo da Vinci 2009/2010
    • Leonardo da Vinci 2008/2009
    • Leonardo da Vinci 2007/2008
    • Leonardo da Vinci 2006/2007
    • Leonardo da Vinci 2005/2006
    • Leonardo da Vinci 2004/2005
    • Leonardo 2006 - 2008 Historická kuchyňa a súčasné stravovanie
    • Maďarská škola z Debrecenu u nás v roku 2005
    • Projekt Elektronizácia učebných osnov
    • Leonardo da Vinci 2002 - naši vo Waldkirchene
  • Podujatia, akcie
  • Aktuality
  • Zahraničná prax
    • Švajčiarsko cez EF, UMB 2018
    • Švajčiarsko cez EF, UMB 2017
    • Švajčiarsko cez EF, UMB
    • Švajčiarsko 2016 2017
    • Švajčiarsko 2016
    • Írsko 2016
    • Grécko 2015
  • Konzultačné hodiny
  • Pre učiteľov
    • Známky
    • Suplovanie
  • Pre študentov
    • Tlačivá a žiadanky
    • Zadelenie žiakov na pracoviská
    • Známky
    • Potvrdenie o návšteve školy na rodinné prídavky
    • Žiadosti zákonného zástupcu
    • Žiadosti plnoletého žiaka
    • Priepustka
    • Písomky/DÚ
    • Tehotenské štipendium
    • Digitálna knižnica
    • eLearning
  • Ponuky práce
  • Školská jedáleň
  • Kontakt
    • Prevádzky školy

  • Fotogaléria
  • Videogaléria
  • Dokumenty

  • Adresa školy.
    Ul. 1. mája 1264
    Púchov

    Sekretariát: 042/4631 360
    Email: info@sosospu.sk
    IČO: 000 158 569

     

    qr kod skoly sosos puchov

  • Facebook logo Facebook
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
  1. Hlavná stránka
  2. Aktuality
  3. Pozvanie do reštaurácie Amante v Púchove

Pozvanie do reštaurácie Amante v Púchove

Bývalý žiak SOŠOS v Púchove sa rozhodol, že svojim následníkom – novej generácie priblíži svojou prednáškou , skúsenosťami a zručnosťami život v gastronómii. Michal Hajský  ukončil školu  na ktorej  sa naučil základy gastronómie. Tie sú neoddeliteľnou súčasťou  zberania skúseností po svete  na jeho  životnej ceste.

Svoj životný príbeh vyrozprával žiakom  Hotelovej akadémie, ktorí si ho s veľkým záujmom vypočuli.

Po škole som však na Slovensku nenašiel nič, čo by  ma napĺňalo, a preto som odišiel do Talianska, kde som mohol napredovať v rôznych baroch a reštauráciách. Po šiestich rokoch som odišiel pracovne do Londýna kde som si povedal, že už stačilo a je čas ísť domov a splniť  si svoj sen.

 Variť som chcel už od detstva a v zahraničí som zistil, že sa to dá aj za barom.

A tu je  začiatok môjho príbehu na Slovensku, ktorý sa datuje na rok 2008 v Trenčíne, kde som otvoril môj prvý  cocktail bar AMANTE v historickom centre mesta priamo pod hradom.  Okamžite  som pochopil význam vety „život je škola“. Nebudem a ani nemôžem tvrdiť, že to je vždy jednoduché a ani moje začiatky neboli výnimkou. Od prvého dňa nášho vzniku som sa ja a celý môj tím učil a určite naše štúdium neskončilo a nikdy neskončí. Gastronómia je odvetvie, ktoré rastie každým dňom, hlavne v barovej scéne, čoho dôkazom sú slovenskí barmani, ktorí sú na výslní  barového sveta. Samozrejme nemôžeme všetci odísť. Je potrebné ostať aj doma a udržiavať slovenskú gastronómiu na svetovej úrovni. Stanovil som si  cieľ ukázať hosťom , že veci sa dajú robiť aj odlišne. Mojim poslaním je robiť pre hostí viac ako položenie lístka na stôl a dodatočné vybavenie objednávky. Na takéto služby ľudia využívajú zásielkové spoločnosti. A  preto ja považujeme každého za hosťa,  nie zákazníka. Heslom nás pracujúcich  v gastronómií by malo byť, načúvajme hosťom a snažme sa im porozumieť, ich pripomienky neberme ako negatívum, berme si ich k srdcu a vnímajme ich ako palivo, ktoré nás ma poháňať vpred. Nadobudnuté skúsenosti som v roku 2011 vložil do nášho dcérskeho baru Amante v Púchove. Nové mesto,  nová kultúra, nová výzva. Ale ako som už spomínal. Nie je to ľahké, ale stačí len načúvať hosťom, byť pokorný, trpezlivý, inovatívny a ísť si za svojim cieľom. Každým dňom sa posúvame vpred a oba bary fungovali ako jedna veľká rodina. Vznikom nového baru sa otvorili brány nových možností a príležitostí, prenášaním skúseností z mesta do mesta, z baru do baru, od barmana k barmanovi, od čašníčky k čašníčke sa krok za krokom približujeme k môjmu cieľu do ktorého vedie ešte dlhá cesta. Umením barmana nie je len namiešať svetové alebo menej známe drinky podľa predlohy napísanej na papieri, jeho gro je kreativita inovovať, vytvárať niečo nové, či už odrazením sa od klasických receptúr, ktoré by mali byť základným pilierom u každého, až do bodu kedy preskočíme svoj tieň a začneme tvoriť vlastné ingrediencie, ktoré potom kombinujeme vo svojich cocktailoch . Pokora, profesionalita a osobitý prístup ku každému hosťovi, kreativita a inovácie je to, čo robí barmanov tým výnimočný. Vždy hovorím,  stáli hostia musia dostať ich obľúbenú kávu tak, ako ju milujú, bez toho aby museli čo i len žmurknúť na personál, nejde len o to namiešať  pekný drink, detaily a  maličkosti sú tak isto dôležité ako najprémiovejší spirit v bare a presne tieto veci tvoria spolu dokonalú harmóniu, ktorú je veľmi ťažko dosiahnuť, ale veľmi ľahko stratiť a preto je život škola, ktorá nikdy neskončí.   Nikto z nás nie je dokonalý, či v súkromnom živote alebo gastronómii, všetci sme  nejako začínali. Ja som mal to šťastie, že som mal pri sebe ľudí ako moju sestru Zuzanu Hájsku, tiež absolventku Vašej školy, ktorá mi pomohla otvoriť náš prvý bar a vždy stala pri mne. Ak niekto o sebe tvrdí, že je ten najlepší a všetko som dokázal a vymyslel sám, tak definícia slova dokonalosť našla svojho stvoriteľa alebo nechce priznať, že všetci sú omylný. Ja som vďačný za pomoc a to aj mojim kamarátom barmanom s ktorými som sa mohol vždy poradiť. Ak niekto používa vyraz barová rodina je to z môjho pohľadu presne  o tomto, pomáhajme si a neodcudzujme  ,,slabších´´ radšej im pomôžme a nasmerujme ich na tú správnu cestu.  Samozrejme by som nedokázal nič bez môjho Amante teamu. Všetkým sa týmto chcem poďakovať, niektorí z týchto skvelých ľudí pracujú alebo pracovali v najlepších baroch na Slovenku a v zahraničí a na to som moc hrdý.                             

 Preto som sa rozhodol posunúť naše skúsenosti a našu víziu ďalej. Výsledkom bolo vytvorenie novej značky Tales & Tails, ktorá slúži ako barmanská škola, mystery shopping a catering. Jednou zo zaujímavostí, ktoré som mohol zažiť v zahraničí bola účasť na prednáškach na univerzite Oxford, kde sa vyučuje na rozdiel od našich škôl formou skúseností a vedomostí nadobudnutých ľuďmi, ktorí zažili a vytvorili niečo v reálnom živote a v biznise, nie ako u nás prednášanie z kníh, ktoré už dávno zapadli prachom. Samozrejme bez učenia to nepôjde   ale nie formou diktovania a robenia si poznámok, ktoré niekedy  stratíte. Barmanstvo je cesta, na ktorú chcem nasmerovať a zabaliť  na ňu základ, na ktorom už nebude musieť  isť nikto peší a sám. Naštartujete, rozbehnete sa a s nasledovnou vášňou, pokorou, láskou, trpezlivosťou, nadšením a inovatívnosťou budete môcť povedať „spravil som to, čo je môj sen a práca“, ale nie peniazmi a povrchnosťou, ale srdcom a cieľavedomosťou!

V roku 2015 sme k púchovskému Amante pripojili kuchyňu východnej kultúry a tým posunuli splnenie môjho  detského  sna o triedu vyššie. Opäť sme mohli čerpať zo skúsenosti ,,varenia´´ cocktailov a prepojili mnou vysnívané dva svety. Zachovali sme našu snahu, víziu a s mojim kuchárskym kreatívnym tímom spoločne inovujeme varenie a pokračujeme v tom čo sme sa snažili vytvárať už roky za barom. 

V záver poprial svojim poslucháčom  veľa šťastia a ich životnej dráhe a namiešal niekoľko  špeciálnych druhov miešaných nápojov a túto možnosť dal aj žiakom vyskúšať si svoje sily, umenie   a talent v miešaní nápojov.

Žiaci odchádzali s novými skúsenosťami, vedomosťami a nadšením pre prácu v gastronómii. 

        

Napísala: Ing. Hamšíková   

 


Fotogaléria

Vytlačiť

Partneri

Hotel Podhradie
Šport centrum
Jan Ihrisky
Deichmann
Lidl
  • Debarierizácia väčších stredných škôl
  • Pomáhajúce profesie
  • Edupage prihlásenie
  • Jedálny lístok
  • ESF a EFRR
  • Duálny systém
  • Hrdina remesla

SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov

TSK Erb

Organizácia je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

  • O škole
  • Štúdium
  • Projekty
  • Podujatia, akcie
  • Aktuality
  • Zahraničná prax
  • Konzultačné hodiny
  • Pre učiteľov
  • Pre študentov
  • Ponuky práce
  • Školská jedáleň
  • Kontakt
  • Facebook logo Facebook

Adresa školy.
Ul. 1. mája 1264
Púchov

Sekretariát: 042/4631 360
Email: info@sosospu.sk
IČO: 000 158 569

 

qr kod skoly sosos puchov

Generuje CMS BUXUS
Ochrana osobných údajov | Cookies nastavenie | Cookies | Vyhlásenie o prístupnosti | Technický prevádzkovateľ | Správca obsahu