Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, 020 01 Púchov, používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla alebo k prispôsobeniu zobrazenia webových stránok www.sosospu.sk . Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Prijať cookies Odmietnuť cookies Nastaviť cookies
SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov
SOŠ obchodu a služieb Púchov SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
    • Facebook logo Facebook
  • Hlavná stránka
  • O škole
    • História školy
    • Školský poriadok 2025/2026
    • Verejné obstarávanie
    • Školský podporný tím
    • Rada školy
    • SR RZ – RZ
    • Školský parlament 2024/2025
    • Sociálny pedagóg
    • Výchovný poradca
    • Naše prevádzky
    • Odpredaje a nájmy (OVS, zámer)
    • Správy o činnosti
    • Zverejňovanie dokumentov
    • Žiadosť o odpis
    • Potvrdenie o návšteve školy
    • Poukázanie 2% z dane
    • Prístup k informáciám
  • Štúdium
    • Študijné odbory
    • Učebné odbory
    • Nadstavbové štúdium
    • Duálne vzdelávanie
    • Záujmová činnosť (krúžky) v školskom roku 2025/2026
    • Prijímacie konanie
    • MATURITA 2026
    • DUÁLNE VZDELÁVANIE
    • Termíny školských prázdnin v školskom roku 2025/2026
  • Projekty
    • Národné projekty : Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov a Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II
    • Nemecko 2018
    • Projekt KomPrax
    • Leonardo da Vinci 2013/2014
    • Hostia zo Slupska - VETPRO
    • Za európskym okrúhlym stolom 2011
    • Leonardo da Vinci 2010/2011
    • Leonardo da Vinci 2009/2010
    • Leonardo da Vinci 2008/2009
    • Leonardo da Vinci 2007/2008
    • Leonardo da Vinci 2006/2007
    • Leonardo da Vinci 2005/2006
    • Leonardo da Vinci 2004/2005
    • Leonardo 2006 - 2008 Historická kuchyňa a súčasné stravovanie
    • Maďarská škola z Debrecenu u nás v roku 2005
    • Projekt Elektronizácia učebných osnov
    • Leonardo da Vinci 2002 - naši vo Waldkirchene
  • Podujatia, akcie
  • Aktuality
  • Zahraničná prax
    • Švajčiarsko cez EF, UMB 2018
    • Švajčiarsko cez EF, UMB 2017
    • Švajčiarsko cez EF, UMB
    • Švajčiarsko 2016 2017
    • Švajčiarsko 2016
    • Írsko 2016
    • Grécko 2015
  • Konzultačné hodiny
  • Pre učiteľov
    • Známky
    • Suplovanie
  • Pre študentov
    • ISIC
    • Tlačivá a žiadanky
    • Zadelenie žiakov na pracoviská
    • Známky
    • Potvrdenie o návšteve školy na rodinné prídavky
    • Žiadosti zákonného zástupcu
    • Žiadosti plnoletého žiaka
    • Priepustka
    • Písomky/DÚ
    • Tehotenské štipendium
    • Digitálna knižnica
    • eLearning
  • Ponuky práce
  • Školská jedáleň
  • Kontakt
    • Prevádzky školy

  • Fotogaléria
  • Videogaléria
  • Dokumenty

  • Adresa školy.
    Ul. 1. mája 1264
    Púchov

    Sekretariát: 042/4631 360
    Email: info@sosospu.sk
    IČO: 000 158 569

     

    qr kod skoly sosos puchov

  • Facebook logo Facebook
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
  1. Hlavná stránka
  2. Štúdium
  3. Učebné odbory
  4. Cukrár kuchár 2977H

Cukrár kuchár 2977H

Cukrár kuchár                                                             

  

Dievčatá  a chlapci sa v tomto odbore pripravujú štyri roky.

Pre plnohodnotné  vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť žiaka, dobrý zdravotný stav, kultúrne správanie a estetické cítenie..

Do učebného odboru môžu byť prijatí  absolventi ZŠ bez porúch pohybového ústrojenstva, dýchacích ciest a zažívacieho ústrojenstva. Záujemca by nemal trpieť alergickými alebo chronickými ochoreniami kože, psychickými poruchami, závratmi, záchvatovými stavmi a závažnými poruchami zraku.

Výučba pozostáva zo všeobecnovzdelávacích a odborných predmetov.  V rámci všeobecnovzdelávacích predmetov  žiaci získavajú vedomosti zo slovenského jazyka, cudzieho jazyka, matematiky a občianskej náuky.

Odborná časť je rozsiahlejšia. Okrem výpočtovej techniky, ktorá je dnes súčasťou takmer všetkých učebných osnov, si žiaci osvojujú vedomosti z predmetov ako napríklad cukrárska a kuchárska technológia, potraviny a výživa, tovaroznalectvo, stolovanie, chémia, ekonomika, odborné kreslenie, suroviny a odborný výcvik.

Odborný výcvik  vykonávajú pod dohľadom  majstrov odbornej výchovy v malokapacitných a veľkokapacitných  stravovacích zariadeniach, kde prevládajú  nové trendy strojovej výroby a v školskej cukrárni.

 

Absolvent tohto odboru by mal poznať zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných i pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, spojené so samostatnou prípravou pokrmov,  ako aj teplých nápojov. Mal by ovládať techniku expedície, estetickú úpravu jedál na tanieroch a striebre.

Medzi ďalšie zručnosti, ktoré by mal žiak získať patrí príprava jednotlivých cukrárskych ciest  a hmôt, modelovanie všetkých druhov ozdôb, práca na finálnych výrobkoch spojená s plnením a dekorovaním, príprava reštauračných múčnikov,  špeciálnych cukrárskych výrobkov, mrazených krémov a  výroba zmrzliny.  Absolvent by mal ďalej  poznať príslušné normy platné pri výrobe  a kontrole  finálnych výrobkov a mal  by získať schopnosť posúdiť kvalitu polotovarov a konečných výrobkov. Okrem týchto zručností by mal absolvent vedieť obsluhovať jednotlivé výrobné zriadenia a vykonávať ich bežnú údržbu.

Po úspešnom absolvovaní záverečnej odbornej skúšky žiak získa výučný list ako doklad svojho stredného odborného vzdelania na dve profesie. Ak má záujem, môže ďalej pokračovať v nadstavbovom štúdiu, kde má možnosť získať na základe maturitnej skúšky úplné stredné odborné vzdelanie a uchádzať sa tak o štúdium na vysokej škole.

 

Pracovné uplatnenie nájdu  žiaci vyučení v tomto odbore v reštauračných a hotelových zariadeniach, vo výrobných strediskách pripravujúcich jedlá, kde sa uplatnia v pracovných pozíciách ako kuchár, šéfkuchár, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti spoločného stravovania, ako cukrári v reštauráciách a hoteloch, prípadne iných cukrárskych prevádzkach a zariadeniach.

 

 


Dokumenty na stiahnutie

  • 2977_H_00_cukrar_kuchar.pdf (PDF 13.11 MB)
Vytlačiť

Partneri

Hotel Podhradie
Šport centrum
Jan Ihrisky
Deichmann
Lidl
  • Debarierizácia väčších stredných škôl
  • Pomáhajúce profesie
  • Edupage prihlásenie
  • Jedálny lístok
  • ESF a EFRR
  • Duálny systém
  • Hrdina remesla

SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov

TSK Erb

Organizácia je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

  • O škole
  • Štúdium
  • Projekty
  • Podujatia, akcie
  • Aktuality
  • Zahraničná prax
  • Konzultačné hodiny
  • Pre učiteľov
  • Pre študentov
  • Ponuky práce
  • Školská jedáleň
  • Kontakt
  • Facebook logo Facebook

Adresa školy.
Ul. 1. mája 1264
Púchov

Sekretariát: 042/4631 360
Email: info@sosospu.sk
IČO: 000 158 569

 

qr kod skoly sosos puchov

Generuje CMS BUXUS
Ochrana osobných údajov | Cookies nastavenie | Cookies | Vyhlásenie o prístupnosti | Technický prevádzkovateľ | Správca obsahu