Žilinská gastronomická jeseň 2025
Žilinská gastronomická jeseň je súťažou, ktorá má už 10 ročnú tradíciu. 5. novembra 2025 sa konal jej jubilejný ročník s podporou Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Hotelovou akadémiou Žilina v priestoroch reštaurácie Záhradná pri futbalovom štadióne v Žiline.
Súťažilo sa v troch kategóriách
- odbor kuchár - varenie naživo
- cukrár – príprava troch tanierových dezertov
- súťaž v pečení chleba
Našu školu reprezentovali dve žiačky v odbore cukrár. Anna Yierofieieva III.B a Melánia Pekarová I.C. V celkovom hodnotení získali zlatú medailu, 1. miesto a stali sa tak absolútnym víťazom v súťaži cukrárov. Srdečne blahoželáme.
Žiačky pripravovala MOV Mgr. Jozefína Zaukolcová
Súťažná práca - tri rôzne tanierové dezerty pre 1 osobu ( 1dodatočný tanier pre porotu na ochutnanie)
Hruškový dezert s černicami a rebarborou, černicová omáčka, sušienka s čokoládou, odpaľovaný koláčik s ovocným čatní s rebarborou, černicovo kokosové želé, macarons s čokoládovou ganache, isomalt a ozdoba z liateho cesta, černice
Mouse s tropickým ovocím, mandarínkové želé s mangom, čokoládový mouse, crumblle, čokoládový koláčik, mangová omáčka , čokoládová ozdoba , čučoriedky, jedlé striebro
Kokosovo jahodový mouse, taliansky mering, malinová omáčka, maliny, jahody, jahodový mouse, jahodová pena, vanilkový mach, pečená ozdoba, jedlé zlato, želé s červeným ovocím

