Spoločné stravovanie 6421 L
Základné údaje:
- študijný odbor dvojročného denného nadstavbového štúdia
- vhodný pre chlapcov, dievčatá, mužov a ženy, ktorí úspešne zvládli trojročný učebný odbor kuchár, čašník, (kuchár so zameraním na prípravu jedál, obsluhu, alebo pohostinstvo), hostinský a cukrár
- dĺžka prípravy je 2 roky
- odbor je ukončený maturitnou skúškou
Príprava v študijnom odbore je zameraná na získanie všeobecných vedomostí na úrovni iných stredných škôl s maturitou s tým, že výrazne rozširuje odbornú úroveň absolventov. Spomínaný odbor vytvára predpoklady pre to, aby absolvent zvládol rôzne formy súkromného podnikania spojené s finančným zabezpečením a hodnotením efektívnosti investícii.
Absolvent by mal ovládať zásady ekonomiky so zameraním na spoločné stravovanie a cestovný ruch, poznať zásady riadenia pracovníkov v zariadeniach spoločného stravovania a cestovného ruchu, ovládať pracovné činnosti manažmentu strednej úrovne riadenia, mal by si osvojiť základy podvojného účtovníctva, zvládať vyhotovenie účtovných dokladov a mal by vedieť pracovať so štatistickými údajmi v praxi.
Súčasťou štúdia je aj osvojenie si základných poznatkov z oblasti cestovného ruchu, hotelových služieb, práva, psychológie, informatiky a manažmentu v spoločnom stravovaní. V rámci odbornosti si študent ďalej rozširuje poznatky z oblasti správnej výživy, techniky prípravy pokrmov rôznych národných kuchýň, organizácie činnosti na úseku výroby a odbytu.
Po úspešnom absolvovaní dvoch rokov štúdia, študent vykoná maturitnú skúšku, ktorá ho oprávňuje uchádzať sa o pomaturitné štúdium, alebo o štúdium na vysokých školách za rovnakých podmienok ako majú ostatné školy poskytujúce úplné stredné vzdelanie.
Absolvent je pripravený vykonávať náročné pracovné činnosti v oblasti riadenia prevádzok spoločného stravovania a cestovného ruchu. Po získaní predpísanej dĺžky odbornej praxe môže pracovať ako : prevádzkar, šéfkuchár, hlavný čašník.
Uplatnenie nájde aj v iných povolaniach súvisiacich so spoločným stravovaním a cestovným ruchom, kde sa vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie.
Dokumenty na stiahnutie
- SkVP_6421L_spolocne_stravovanie_od_01092015_n.pdf | PDF (10,34 MB)