Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, 020 01 Púchov, používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla alebo k prispôsobeniu zobrazenia webových stránok www.sosospu.sk . Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Prijať cookies Odmietnuť cookies Nastaviť cookies
SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov
SOŠ obchodu a služieb Púchov SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
    • Facebook logo Facebook
  • Hlavná stránka
  • O škole
    • História školy
    • Školský poriadok 2025/2026
    • Verejné obstarávanie
    • Školský podporný tím
    • Rada školy
    • SR RZ – RZ
    • Školský parlament 2024/2025
    • Sociálny pedagóg
    • Výchovný poradca
    • Naše prevádzky
    • Odpredaje a nájmy (OVS, zámer)
    • Správy o činnosti
    • Zverejňovanie dokumentov
    • Žiadosť o odpis
    • Potvrdenie o návšteve školy
    • Poukázanie 2% z dane
    • Prístup k informáciám
  • Štúdium
    • Študijné odbory
    • Učebné odbory
    • Nadstavbové štúdium
    • Duálne vzdelávanie
    • Záujmová činnosť (krúžky) v školskom roku 2025/2026
    • Prijímacie konanie
    • MATURITA 2026
    • DUÁLNE VZDELÁVANIE
    • Termíny školských prázdnin v školskom roku 2025/2026
  • Projekty
    • Národné projekty : Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov a Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II
    • Nemecko 2018
    • Projekt KomPrax
    • Leonardo da Vinci 2013/2014
    • Hostia zo Slupska - VETPRO
    • Za európskym okrúhlym stolom 2011
    • Leonardo da Vinci 2010/2011
    • Leonardo da Vinci 2009/2010
    • Leonardo da Vinci 2008/2009
    • Leonardo da Vinci 2007/2008
    • Leonardo da Vinci 2006/2007
    • Leonardo da Vinci 2005/2006
    • Leonardo da Vinci 2004/2005
    • Leonardo 2006 - 2008 Historická kuchyňa a súčasné stravovanie
    • Maďarská škola z Debrecenu u nás v roku 2005
    • Projekt Elektronizácia učebných osnov
    • Leonardo da Vinci 2002 - naši vo Waldkirchene
  • Podujatia, akcie
  • Aktuality
  • Zahraničná prax
    • Švajčiarsko cez EF, UMB 2018
    • Švajčiarsko cez EF, UMB 2017
    • Švajčiarsko cez EF, UMB
    • Švajčiarsko 2016 2017
    • Švajčiarsko 2016
    • Írsko 2016
    • Grécko 2015
  • Konzultačné hodiny
  • Pre učiteľov
    • Známky
    • Suplovanie
  • Pre študentov
    • ISIC
    • Tlačivá a žiadanky
    • Zadelenie žiakov na pracoviská
    • Známky
    • Potvrdenie o návšteve školy na rodinné prídavky
    • Žiadosti zákonného zástupcu
    • Žiadosti plnoletého žiaka
    • Priepustka
    • Písomky/DÚ
    • Tehotenské štipendium
    • Digitálna knižnica
    • eLearning
  • Ponuky práce
  • Školská jedáleň
  • Kontakt
    • Prevádzky školy

  • Fotogaléria
  • Videogaléria
  • Dokumenty

  • Adresa školy.
    Ul. 1. mája 1264
    Púchov

    Sekretariát: 042/4631 360
    Email: info@sosospu.sk
    IČO: 000 158 569

     

    qr kod skoly sosos puchov

  • Facebook logo Facebook
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
  1. Hlavná stránka
  2. Štúdium
  3. Učebné odbory
  4. Cukrár

Cukrár 2964 H

Dievčatá a chlapci sa v tomto odbore pripravujú tri roky.

cukrarPre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť žiaka, dobrý zdravotný stav, kultúrne správanie a estetické cítenie.

Do učebného odboru môžu byť prijatí absolventi ZŠ bez porúch pohybového ústrojenstva, dýchacích ciest a zažívacieho ústrojenstva. Záujemca by nemal trpieť alergickými alebo chronickými ochoreniami kože, psychickými poruchami, závratmi, záchvatovými stavmi a závažnými poruchami zraku.

Výuka pozostáva zo všeobecnovzdelávacích a odborných predmetov. V rámci všeobecnovzdelávacích predmetov žiaci získavajú vedomosti zo slovenského jazyka, cudzieho jazyka, matematiky, dejepisu, občianskej náuky a ekológie.

Odborná časť je rozsiahlejšia. Okrem výpočtovej techniky, ktorá je dnes súčasťou takmer všetkých učebných osnov, si žiaci osvojujú vedomosti z predmetov ako napríklad chémia, ekonomika a organizácia, strojníctvo, stroje a zariadenia, odborné kreslenie, suroviny, cukrárska výroba a odborný výcvik.

cukrarOdborný výcvik vykonávajú pod dohľadom majstrov odbornej výchovy v školskej cukrárni. Samotný odborný výcvik trvá polovicu školského roka a strieda sa v týždenných intervaloch s teoretickým vyučovaním.

Medzi zručnosti, ktoré by mal žiak získať, patrí príprava jednotlivých cukrárskych ciest a hmôt, modelovanie všetkých druhov ozdôb, práca na finálnych výrobkoch spojená s plnením a náročným dekorovaním , príprava reštauračných múčnikov, špeciálnych cukrárskych výrobkov, mrazených krémov a výroba zmrzliny. Absolvent by mal ďalej poznať príslušné normy platné pri výrobe a kontrole cukrárskych výrobkov a mal by získať schopnosť posúdiť kvalitu polotovarov a konečných výrobkov. Okrem týchto zručností by mal absolvent vedieť obsluhovať jednotlivé výrobné zariadenia, ovládať funkciu a konštrukciu poloautomatických i automatických strojov a zariadení a vykonávať ich bežnú údržbu.

Absolvent:

  • vie pripraviť suroviny na výrobu podľa noriem,
  • vie zhotoviť cestá, hmoty, náplne, polevy, ozdoby a finálne výrobky,
  • vie uplatniť fantáziu, tvorivosť, estetické cítenie pri príprave výrobkov,
  • vie obsluhovať technologické strojné zariadenia,
  • pozná základné druhy cukrárskych výrobkov a ich výživovú hodnotu,
  • vie pripraviť špeciálne cukrárske výrobky, zmrzliny a mrazené krémy,
  • ovláda technologické postupy výroby,
  • okrem odborných vedomostí a zručností má absolvent vedomosti zo všeobecnovzdelávacích predmetov, ktoré zodpovedajú dosiahnutému stupňu stredného odborného vzdelania.

Po úspešnom absolvovaní záverečnej odbornej skúšky žiak získa výučný list ako doklad svojho stredného odborného vzdelania. Ak má záujem, môže ďalej pokračovať v nadstavbovom štúdiu, kde má možnosť získať na základe maturitnej skúšky úplné stredné odborné vzdelanie.

Pracovné uplatnenie absolventa: absolventi sa uplatnia ako odborní zamestnanci cukrárskej výroby na prevádzkach malých a stredných firiem, v živnostenských zariadeniach, ako zamestnanci v hoteloch a iných gastronomických zariadeniach.


Dokumenty na stiahnutie

  • ŠkVP 2964H cukrár od 01092013 (PDF 8,57 MB)
Vytlačiť

Partneri

Hotel Podhradie
Šport centrum
Jan Ihrisky
Deichmann
Lidl
  • Debarierizácia väčších stredných škôl
  • Pomáhajúce profesie
  • Edupage prihlásenie
  • Jedálny lístok
  • ESF a EFRR
  • Duálny systém
  • Hrdina remesla

SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája 1264, Púchov

TSK Erb

Organizácia je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

  • O škole
  • Štúdium
  • Projekty
  • Podujatia, akcie
  • Aktuality
  • Zahraničná prax
  • Konzultačné hodiny
  • Pre učiteľov
  • Pre študentov
  • Ponuky práce
  • Školská jedáleň
  • Kontakt
  • Facebook logo Facebook

Adresa školy.
Ul. 1. mája 1264
Púchov

Sekretariát: 042/4631 360
Email: info@sosospu.sk
IČO: 000 158 569

 

qr kod skoly sosos puchov

Generuje CMS BUXUS
Ochrana osobných údajov | Cookies nastavenie | Cookies | Vyhlásenie o prístupnosti | Technický prevádzkovateľ | Správca obsahu